Melyik a világ legnagyobb stadionja?

Nem, Ön nem nyert, kedves néző, mert sem az Egyesült Államokban, sem Dél-Amerikában nincs olyan méretes, kikent-kifent stadion, mint az egyszerre dicső és sorvadékony Észak-Koreában, ahol a munka ünnepéről nevezték el azt a helyi kolosszeumot, hol is metropolisznyi tömegeket buzdíthat a Nyugat sóval behintésére a vezér.

A vezérkultusz és a stadionkeresztelő közti közvetlen összefüggésekre (meg mernék rá esküdni, hogy valamelyik könyvtár padlásán van a témáról egy mélyenszántó disszertáció!) mutat rá az Elefántok otthona is. Az Abidjant terhelő, 65000-70000 bősz ivoár drukkert befogadni képes stadion ugyanis Elefántcsontpart függetlenítő atyjáról, a lazán csak "Az Öreg"-nek bélyegzett Félix Houphouet-Boigny-ről kapta a nevét. (Ezzel az információval gazdagabban azért némileg érthetőbb "Az Öreg" keresetlen lakonizmusa.) A világ nem franszoás műveltségű többségének és a külföldi sportkommentátoroknak a kitörő örömére persze van beceneve is a stadionnak, hogyaszongya Le Félicia, furcsa, ugyanakkor zsigeri mélységekben (és olykor nyelvtanilag is)  érthető módon hímnek titulálva a felísziát (vö. Al Bano, Romina Power: Felicsitá!), a boldogságot*. (Feltételezem mindeközben, hogy nem Skoda-tulajdonosi tapasztalatok működtek az elnevezés hátterében.)

Íme Félix, a haza atyja egy arany... muflonnal? (The Man of the Golden Muflon.)

 

A stadion sajnos nemcsak arról nevezetes, hogy itt játszanak az Elefántok, illetve az ország élcsapata, a Mimózák. (ASEC Mimosas, róluk később.) Tavaly március 29-én ugyanis a Malawi elleni diszkós 5-0-ás vébéselejtezőn a szokásos "atrocitás+rendőri beavatkozás+könnygáz+pánik+falnak szorítás" módszerrel sikerült "1 győzelem, 19 halott néző" mérleggel zárni a találkozót.

No de fordítsuk el szemeinket a makulás múltról, és tekintsünk bele a győzelmi reményekkel glóriázott jövőbe.

*Tudom, tudom, a szótárban la félicité, de élek az értelmezői szabadsággal, és kész.

Le Félicia, Abidjan

6 komment

Címkék: stadion le muflon abidjan félicia

A bejegyzés trackback címe:

https://blackmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr212029939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.05.25. 20:56:08

A képet elnézve, van egy olyan sejtésem, hogy a stadion azért lett így kialakítva, hogy a jobb felső saroknál, ha valaki irtózatosat rúg a labdába, akkor az kiköthessen a szomszéd kis tóban. Legalábbis megadják rá az esélyt.

Žďárský 2010.05.26. 00:53:34

@Pacho: És amíg az így kirúgott egy szem labdát keresik, addig lehet egyet szusszanni, ami az ottani klímán nem megvetendő:-)

seahawks 2010.05.26. 07:04:17

a 10 legnagyobb közül csak a tényleg legnagyobbakat hagyták ki: a 2. a maracana, míg az 1. a prágai Velký Strahovský stadion stadion : 9 football pálya található meg benn és 200 ezer fölött beférnek a népek.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2010.05.26. 10:07:31

@seahawks:
A Maracanába jelen állás szerint max. 90 ezren férnek be. (Igaz, volt idő, amikor 200 ezren is.)

A prágait meg vsz. azért hagyták ki, mert sportstadionokat soroltak fel, azt meg nem sportcélokra használják, max. edzeni járnak oda a fodbalskovi plájerky. De jó nagy, az tény.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2010.05.26. 10:09:23

@Pacho:
Engem is érdekelt, mi lehet az a víz. A térképek szerint Abidjan mindenféle öblökkel van körülhatárolva, szóval az a pocsolya ott valójában az óceánnak nevezett tó nyúlványa.

Styxx 2010.05.26. 13:04:49

The Man of the Golden Muflon (LoL) Úr ábrázatáról csak úgy süt, mi több, szinte lángol a megvesztegethetetlen, szerény államférfiú összes erénye.
A megalomániás, vatikánitól jóval nagyobb bazilikáról nem lesz poszt? Mondjuk hálás feladat csak úgy spontán összekötni a focival.
süti beállítások módosítása