Mindenekelőtt a ma esti csapat (Drogba pályára lépése az utolsó pillanatban dől el):

Barry - Demel, K. Touré, Zokora, Tiené - Eboué, Y. Touré, Tioté - Gervinho, Drogba (kap.) (vagy Dindane), Kalou

Az ellen: Julio Cesar - Maicon, Lucio (kap.), Juan, Bastos - Elano, Gilberto Silva, Felipe Melo - Kaka, Robinho, Luis Fabiano

Interjú a könyökfájóssal

Az ENSZ jószolgálati nagykövete, a Didier Drogba Alapítvány vezetője, aki mellesleg az esti meccsen Elefántcsontpart csapatkapitánya lesz (a képen Drogbánéval), szombaton nyilatkozott a FIFÁ-nak.

FIFA: Didier, csapattársad, Romaric mesélte nekünk nemrég, hogy ha az Elefántok rosszul teljesítenek, mindig te vagy a bűnbak. Ez bánt téged, vagy inkább motivál?

Őszintén szólva nincs ezzel semmi bajom. Mint kapitány, én képviselem a csapatot, logikus, hogy én kerülök a figyelem középpontjába, különösen, ha a dolgok rosszul mennek. Én vagyok „a nemzeti csapat karizmatikus vezetője”, szóval semmi furcsa nincs ebben. De azért hozzá kell tennem, ha bukunk, csapatként bukunk.

Az a kollektív fegyelem, amit a portugálok elleni meccsen mutattatok, a csapat felelősségvállalásából fakad, vagy Sven-Göran Eriksson műve?

Eriksson munkája, aki belénk nevelte azt a felelősséget, amit említettél. Ami a csapatot illeti, mind ugyanazt a vágyat érezzük, amit a 2006-os vébé előtt, hogy felülmúljuk önmagunkat. Az edzőnk képes volt megerősíteni bennünk ezt a pozitív hozzáállást.

A mostani Elefántcsontpart jobb, mint a 2006-os?

Igen, mert megtanultuk a leckét. Igazi a csapatszellemünk, és sokkal tisztábban látjuk, mit akarunk elérni. Tudjuk, mit kell tennünk, és hogyan. A tapasztalatunk is több, egyénenként és csapatban is. Sok mindenen mentünk át a klubcsapatainkban is, és a válogatott jóval erősebb mentálisan, mint négy éve. Már van közös történelmünk.

100%-osan egészséges leszel vasárnap?

Szerintem mindenki látta, hogy Portugália ellen képességeim javát nyújtottam. Abban a pillanatban, ahogy a pályára léptem, elfelejtettem a sérülésemet és a fájdalmat. Nem félek semmitől, és úgy fizikailag, mint szellemileg nagyon jól érzem magam. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és játszhatok.

Egyszer azt mondtad, hogy Nelson Mandela rendkívüli módon hatott az életedre. Különleges érzés lehet, hogy most a hazájában játszhatsz.

Óriási megtiszteltetés itt lenni, valóban. Az iskolában tanultunk Dél-Afrika történelméről, az apartheid időszakáról és Mandela egész Afrika életében játszott szerepéről. Nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek, hogy alkalmam nyílt találkozni és beszélni vele.

A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt téged, főleg amiatt a hatás miatt, amit hazádra a polgárháborús időkben gyakoroltál. Ehhez mit szólsz?

Nehéz magamról beszélni, különösen ebből a szempontból. Megteszek mindent, ami csak az erőmből telik, hogy szolgáljam a hazámat és egész Afrikát. Igyekszem képviselni őket, amennyire csak lehet, és ez fontos. Persze, rajta lenni a Time listáján igen büszkévé tesz, kivételes érzés.

Egy kicsit valószerűtlen?

Nem tudom... Bár az üzeneteink, amelyekkel a háború befejezését kértük, tényleg számítottak. Azt hiszem, az emberek nem igazán vannak tudatában, a foci mekkora hatással van a világra – óriási hatással. Ismert játékosnak lenni, és lehetőséget kapni arra, hogy meghallgassák, amit mondasz, nagyon fontos.

FIFA.com, 2010. június 19.

Didi politikai naccsága talán abban is lemérhető, hogy ő lehetett Zidane partnere az ENSZ vébére időzített kampányfilmjében.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz brazília drogba fifa

A bejegyzés trackback címe:

https://blackmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr632094587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása